Gotowanie to sztuka, którą każdy powinien opanować w mniejszym lub większym zakresie, jednak dla niektórych to także pasja i sposób na relaks. Przygotowywanie wyjątkowych dań od podstaw w zaciszu własnej kuchni może dawać dużo satysfakcji i wbrew pozorom wcale nie wymaga trudno dostępnych składników. W co więc warto się zaopatrzyć, by serwowane przez nas potrawy zachwycały smakiem?
Ostateczny smak potrawy to wypadkowa zastosowania odpowiedniej techniki przyrządzania, dobrej jakości głównych składników i starannie dobranych dodatków. Warto zawsze mieć pod ręką świeże zioła w doniczkach – garść posiekanej pietruszki przełamie smak rosołu, świeża bazylia podkręci pomidorowe sosy, a tymianek i rozmaryn będą doskonałe do pieczonych ziemniaków i mięs.
Oprócz tego nie bez znaczenia są tłuszcze, które są głównymi nośnikami smaku. Do smażenia przydadzą się neutralne w smaku i zapachu oleje roślinne czy zwierzęce, jednak do sałatek, chleba czy jako wykończenie dania świetnie sprawdzi się oliwa extra virgin. Możemy zdecydować się na taką produkowaną lokalnie, jak chociażby w rodzinnej polskiej firmie Oliwa i Miód, by móc wybrać swój ulubiony szlachetny aromat.
W każdej kuchni obowiązkowe są też przyprawy. Nie ograniczajmy się do tych najpowszechniejszych i nie bójmy się eksperymentować z mniej popularnymi dodatkami, jak papryka wędzona, pasta curry czy kmin rzymski. Dzięki temu nasze dania będą miały wyrazisty, głęboki smak, a goście nie będą mogli się powstrzymać przed sięgnięciem po dokładkę.