Nawozy stanowią zasadniczą część każdego programu produkcji roślinnej. Stosuje się je w celu poprawy jakości i ilości plonów, a także w celu utrzymania żyzności gleby.
Nawozy to substancje mineralne lub organiczne stosowane w glebach w celu utrzymania, lub zwiększenia wydajności. Nawozy poprawiają jakość gleby poprzez dodanie składników odżywczych niezbędnych do wzrostu roślin. Ponadto pomagają również kontrolować erozję gleby, ograniczają wypłukiwanie i zwiększają retencję wody w glebie.
Główne rodzaje nawozów to organiczne i nieorganiczne. Nawozy organiczne, takie jak kompost, obornik i nawozy zwierzęce, pochodzą z naturalnych źródeł https://fabrykarozsady.pl/ , takich jak rośliny, zwierzęta lub odpady zwierzęce. Nawozy nieorganiczne obejmują sole mineralne, takie jak azot (N), fosfor (P) i potas (K). Te sole mineralne mogą być pozyskiwane ze źródeł naturalnych lub wytwarzane sztucznie.
Nawozy są stosowane w przypadku wielu różnych upraw, w tym warzyw, owoców, zbóż, nasion oleistych i roślin strączkowych. Rodzaj uprawy określa rodzaj i ilość potrzebnych nawozów. Niniejszy artykuł koncentruje się na znaczeniu nawozów tylko dla upraw warzywnych, ale wiele z tego, co zostało tu omówione, ma również zastosowanie do innych rodzajów produkcji roślinnej.
Ogólnie rzecz biorąc, najlepiej jest dodawać nawóz raz w tygodniu podczas sezonu wegetacyjnego, zwłaszcza jeśli chcemy, aby rośliny rosły dostatecznie szybko. Dotyczy to zwłaszcza upraw w doniczkach lub pojemnikach, w których jest mniej ziemi, przez którą składniki odżywcze przenikają do korzeni. Jeśli to możliwe, staraj się nie podlewać roślin aż do momentu, gdy nawóz wsiąknie w glebę, aby nie został zbyt szybko wypłukany.