Wiele mówi się o tym, że picie soków jest bardzo zdrowe, lecz warto zwrócić uwagę na różnice w produktach, które znajdują się na półkach sklepowych. Można tam znaleźć tego typu napoje powstające z tłoczenia, ale też wytwarzane z koncentratu. W praktyce okazuje się, iż będą one od siebie znacząco odbiegać. Które będą lepsze?
Wersje tłoczone są przygotowywane w sposób, w jaki wyciskałoby się sok w domu, choć oczywiście korzysta się przy tym z odpowiednich maszyn. Produkt może być lekko pasteryzowany, żeby wydłużyć jego datę przydatności. Jeśli nie został utrwalony to musi być szybko spożyty, a zarówno dostawca soków naturalnych, jak i sprzedawca, musi zadbać o to, żeby produkt cały czas pozostawał w warunkach chłodniczych. Większość asortymentu dostępnego na rynku powstaje z koncentratu. Polega to na tym, że po wyciśnięciu owoców czy warzyw, sok jest klarowany i zagęszczony poprzez usunięcie wody.
Jednocześnie przy samej produkcji wykorzystuje się substancje pomocnicze, często pochodzenia chemicznego. Tak uzyskany koncentrat jest łatwiejszy w transporcie. Same produkty końcowe są oczywiście tworzone poprzez rozcieńczenie takiego zagęszczonego soku wodą. Zwykle na tym etapie dodaje się także polepszacze smaku czy cukier, przez co napoje nie są już tak wartościowe. Są także mocno pasteryzowane, by wytrzymały długi okres czasu, stojąc w sklepach na standardowych półkach, w temperaturze pokojowej.
Bez wątpienia sok tłoczony jabłkowy będzie lepszym wyborem niż taki z koncentratu. Główną zaletą tej formy produkcji jest fakt utrzymania naturalnych pokładów witamin oraz innych składników mineralnych. Takie napoje posiadają więcej błonnika (cennego dla układu pokarmowego) oraz przeciwutleniaczy. Dodatkowo będą też z pewnością lepsze w smaku. Nie trzeba się także obawiać o dużą zawartość cukru czy sztuczne dodatki, które znajdują się niestety w sokach przygotowywanych z koncentratów.