Obecnie wszystkie wyprodukowane towary trafiają do klientów w opakowaniach pełniących różne funkcje. I tak np. opakowania produktów spożywczych mają za zadanie zabezpieczać je przed uszkodzeniami i wydłużać termin przydatności do spożycia, a opakowania produktów wrażliwych – przede wszystkim chronić ich zawartość.
Pakowanie jest zatem jednym z niezmiernie istotnych elementów produkcji towaru, wręcz niezbędnym do jego dalszej dystrybucji. W nowocześnie działających zakładach i przedsiębiorstwach wykorzystuje się w tym celu specjalistyczne maszyny pakujące, które usprawniają proces produkcyjny.
Świat maszyn do pakowania towarów jest bardzo rozległy. Są one stale dostosowywane do zmiennych warunków rynkowych, mają być zgodne z wieloma standardami i elastyczne – zdolne do tzw. adaptacji, tak aby można je było wykorzystywać do realizacji wszelkich zleceń. Mało które przedsiębiorstwo może sobie bowiem pozwolić na stosowanie urządzeń do pakowania jednego typu produktu – wówczas w przypadku braku zamówień stałaby ona bezużyteczna. Maszyny pakujące można podzielić głównie ze względu na rodzaj pakowanych wyrobów.
Pierwszym typem są tzw. automaty pakujące, które wykorzystuje się głównie do pakowania produktów o różnej strukturze – sypkich, mrożonych czy płynnych. Kolejnym są dozowniki, które stosuje się tylko do pakowania granulatów i wyrobów sypkich. Sprawnie napełniają one pudełka, kartony czy saszetki. Inne funkcje spełniają natomiast kartoniarki – umożliwiają one zabezpieczanie produktów o różnych kształtach i rozmiarach w opakowaniach do tego przystosowanych.
Jeszcze innym rodzajem maszyn pakujących są saszetkarki, powstałe z myślą o niewielkich opakowaniach lub produktach występujących w małych porcjach. Ten ostatni typ maszyn można bez problemu kupić na stronie: http://www.znakpak.com.pl/kat-99,saszetkarki.html.