Przechowywanie żywności to dość skomplikowany proces, ponieważ żywność może szybko się zepsuć, a nikt nie chciałby dopuścić do takiej sytuacji. Jest to bardzo istotna kwestia zwłaszcza pod kątem higieny oraz zdrowia, tak aby przypadkiem nie zaszkodzić swojemu organizmowi. Przede wszystkim warto kierować się doborem miejsca przechowywania żywności, które musi być optymalne dla danego produktu. Biorąc pod uwagę mleko, czy też mięso, trzeba przechowywać je w lodówce, oczywiście niezbyt długo. Otwarte mleko potrafi po kilku dniach skwaśnieć, a mięso może nawet po 1-2 dniach w lodówce się zepsuć. Surowe produkty powinno przechowywać się w zamrażarkach, mowa tutaj o mrożonkach, o skrzydełkach do zupy, czy również o mięsie, które można jednorazowo zamrozić na określony czas.
W sytuacji, gdy komuś została resztka obiadu może oczywiście włożyć ją do lodówki, jednak trzeba mieć na uwadze to, iż powinno się ją spożyć maksimum następnego dnia, ponieważ w innym przypadku można pokusić się o niestrawność lub też poważne bóle żołądka. Górne półki w lodówce powinny być zarezerwowane dla takich produktów jak: mleko, jogurty, śmietana. Z kolei wędlina nie powinna znajdować się na wysokiej półce, na której temperatura jest bardzo niska, lepiej umiejscowić ją więc na nieco niższej półce. Warto zadbać również o to, aby temperatura w lodówce była odpowiednia, dzięki czemu produkty zbyt szybko się nie zepsują. Ziemniaki natomiast można przechowywać np. w kuchni, ale też w miejscu, w którym temperatura nie jest zbyt wysoka.
ciekawy artykuł, pokażę siostrze na pewno bo ostatnio się z nią kłóciłam na ten temat 😛