- Medycyna i zdrowie

Dlaczego warto stosować konopie, jako środek dermatologiczny?

Konopie to rzadka roślina, która jest uprawiana od tysięcy lat. Jest to wszechstronna roślina, która może być wykorzystywana na wiele różnych sposobów. Konopie mogą być używane do produkcji odzieży, papieru, lin, a nawet paliwa!

Konopie mają również kilka niesamowitych korzyści w pielęgnacji skóry. Olej konopny może pomóc w wielu chorobach skóry, w tym egzemie, łuszczycy, trądziku, trądziku różowatym i innych.

Konopia jako lekarstwo na trądzik i inne dolegliwości skórne

Konopie były używane od tysięcy lat jako naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości. Olej konopny może być stosowany bezpośrednio na skórę lub można go używać w przepisach, takich jak bomby kąpielowe, balsamy i balsamy.

Olej konopny jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, które świetnie wspomagają zdrowe komórki skóry, zmniejszają stan zapalny i pomagają ranom szybciej się goić. Zawiera również witaminę E, która pomaga zapobiegać zmarszczkom i chroni przed uszkodzeniami słonecznymi, oferując ochronę antyoksydacyjną przed wolnymi rodnikami, które powodują starzenie się i zmarszczki skóry.

Właściwości przeciwzapalne konopi są również przydatne dla osób cierpiących na trądzik lub łuszczycę, ponieważ jako dermokosmetyki konopne zmniejszają zaczerwienienie i obrzęk związany z tymi warunkami. Niezbędne kwasy tłuszczowe zawarte w oleju konopnym mają również właściwości antybakteryjne, które sprawdzają się w przypadku skóry tłustej, skłonnej do wyprysków z powodu nadmiernej produkcji sebum przez gruczoły łojowe w skóra. Olej konopny zawiera również witaminę E, silny przeciwutleniacz, który zapobiega przedwczesnemu starzeniu się i zmniejsza widoczność drobnych linii i zmarszczek poprzez ochronę skóry przed wolnymi rodnikami, które powodują uszkodzenia.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

pięć × cztery =