Jednym z podstawowych elementów diety każdego człowieka powinien być nabiał. Zaliczamy do niego m.in. mleko, sery, maślanki, jogurty naturalne, kefiry, jajka oraz masło. Tego rodzaju produkty zawierają bowiem liczne wartościowe składniki odżywcze i mineralne, które są niezbędne do prawidłowego działania układu kostnego i wielu narządów w ciele. Znaleźć je można u właściwych przedstawicieli na rynku, jak np. http://polandfood.com.pl.
Produkty mleczne to źródło wartościowych witamin z grupy B i D, żywych kultur bakterii probiotycznych, a także składników mineralnych w postaci fosforu, magnezu, chloru, wapnia czy jodu. Dlatego też ich spożywanie jest niezbędne dla zachowania dobrego stanu zdrowia – działają pozytywnie zwłaszcza na pracę układu trawiennego, kostnego i immunologicznego. Ze względu na stosunkowo niską zawartość tłuszczu zaleca się również włączenie do diety mleka, jogurtów i maślanek osobom dbającym o linię albo pragnącym sporo schudnąć.