Spirulina to substancja zaliczana do superfoods, czyli żywności koncentrującej w sobie maksimum właściwości zdrowotnych. Pozyskuje się ją z alg hodowanych na terenie Azji, Ameryki Południowej i Afryki. Uwagę zwraca jej intensywnie zielony kolor. Sproszkowana spirulina jest produktem, który warto włączyć do swojej diety, ponieważ jest skoncentrowanym źródłem białka, aminokwasów egzogennych, a także cennego kwasu GLA, witamin z grupy B oraz niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych. Spirulina pozytywnie wpływa na zdrowie, oczyszczając organizm z toksyn, opóźniając procesy starzenia i wspomagając redukcję tłuszczu.
Spirulina jest produktem naturalnym, wykorzystywanym zarówno jako wartościowy suplement diety, jak i w kosmetyce. Zawiera tyrozynę, której obecność poprawia stan skóry i włosów. Wprowadzając spirulinę do swojego menu, warto zdecydować się na produkt wyłącznie ze sprawdzonego i bezpiecznego źródła, jak na przykład pod następującym adresem https://ginseng.com.pl/blog/spirulina-zastosowanie-i-wlasciwosci-n31. Sięgają po nią chętnie również osoby spożywające mięso, jednak jako cenne źródło białka wyjątkowym zainteresowaniem cieszy się wśród wegan i wegetarian. Spożywając tę zieloną substancję, można w skuteczny sposób poprawić stan flory jelitowej, a także zadbać o prawidłowe stężenie glukozy i ciśnienie krwi. Działa ona też bakteriobójczo. Spirulina pomaga uniknąć udaru mózgu, miażdżycy i nowotworów. Cenne są ponadto jej właściwości oczyszczające i odtruwające. Wszechstronne działanie tej niezwykłej algi sprawia, że warto ją wprowadzić do swojej diety na stałe.