Zgodnie z teorią dieta może być dopasowana do grupy krwi za pomocą lektyn. Jeśli spożywamy produkty wskazane dla naszej grupy krwi, powinniśmy czuć poprawę zarówno w samopoczuciu, jak i w wyglądzie. Jedne pokarmy będą dla nas szkodliwe, inne natomiast zadziałają na naszą korzyść.
Tak wygląda w skrócie opis diety. Jest całkiem prosty. A jak to wygląda w praktyce, co powinniśmy jeść? Przygotowaniem jadłospisu zajmuje się m.in. Instytut Medycyny Funkcjonalnej, a informacje można na ten temat można znaleźć na http://imf.pl/.
Jeśli posiadasz grupę krwi A to odpowiedni obiad dla ciebie będzie się składał np. z kaszy gryczanej, dorsza i brokułów. Unikaj masła, karpia, orzeszków pistacjowych i bananów. Grupa krwi B bardzo dobrze koreluje z makrelą, baraniną, jogurtami, ananasem. Nie wskazane są m.in.: kurczak, dynia, awokado.
Dieta dopasowana do grupy krwi AB będzie zawierała indyka, sardynki, kalafior i soję. Nieodpowiednie będzie mięso kurczaka, morszczuk i kasza gryczana. Dla osób z grupą krwi 0 najlepsze będą: jagnięcina, cielęcina, dorsz, dynia. Unikać należy np.: wieprzowiny, łososia i kalafiora.
Jeżeli jesteś zainteresowany taką dietą i masz pytania jej dotyczące, skonsultuj się ze specjalistami na http://imf.pl/kontakt/. Dzięki temu będziesz miał pewność, że codzienne menu zostało przygotowane dla ciebie profesjonalnie i co najważniejsze – w oparciu o stan Twojego zdrowia.