Nie da się zaprzeczyć, że picie zielonej herbaty niesie ze sobą szereg korzyści prozdrowotnych. Jednym z jej rodzajów jest matcha – jasnozielony proszek powstały ze zmielonych w całości młodych liści zielonej herbaty. Takie wykorzystanie liści pozwala na zachowanie wszystkich substancji naturalnych zawartych w roślinie. Krzewy herbaciane rosną w cieniu i cechują się wyższą zawartością chlorofilu w liściach. Najlepsza gatunkowo herbata matcha wywodzi się z Japonii, gdzie po raz pierwszy doceniono jej wyselekcjonowany smak oraz niezwykłe właściwości. Przedstawiamy kilka korzyści, jakie daje zielona herbata.
Susz jest źródłem cennych substancji naturalnych, w tym antyoksydantów. Cechuje się wysoką zawartością katechin – przeciwutleniaczy pochodzących z rodziny polifenoli, do której należy również galusan epigallokatechiny (EGCG). Przeciwutleniacze neutralizują wolne rodniki, mogące mieć negatywny wpływ na komórki. Działają w sposób ochronny, zapobiegając występowaniu poważnych chorób, w tym nowotworów, cukrzycy czy nadciśnienia.
Matcha stosowana była przez japońskich mnichów jako pomoc w praktyce medytacyjnej. Podczas długich godzin skupienia matcha ułatwiała zachowanie spokoju i koncentracji. Wynikało to z wysokiej zawartości aminokwasu L-teaniny. Ten rzadki aminokwas wpływa w sposób relaksujący na ciało i umysł, co przenosi się na zmniejszenie stresu oraz ułatwia koncentrację. Uspokajający efekt matchy jest szczególnie wyjątkowy, ponieważ nie wywołuje jednoczesnej senności. Matcha ma praktycznie zero kalorii a jej regularne picie przyspiesza metabolizm. Dzięki temu zwiększony zostaje wydatek energetyczny, a tempo spalania tłuszczu przyspiesza. Jednocześnie matcha nie obciąża organizmu – nie podnosi ciśnienia krwi oraz tętna. Czyni to ją produktem dostępnym nawet dla osób obarczonych problemami z ciśnieniem.