Każdy z nas czasami chce spróbować czegoś dobrego do jedzenia. Szukamy więc inspiracji na ciekawe posiłki w różnych źródłach. Kiedyś zajrzelibyśmy do książki kucharskiej, czy czasopisma z przepisami. Dziś znaleźć można znacznie więcej pomysłów na przepyszne dania. Internet jest przepełniony przepisami ze wszystkich stron świata. W tym tekście zainteresujemy się kuchnią azjatycką, a właściwie makaronem ryżowym.
Jak każda rządzi się własnymi wyznacznikami. Kuchnia azjatycka charakteryzuje się głównie aromatycznymi przyprawami. Przeważają w niej owoce morza, algi, warzywa, ryże czy makarony. Pojawiło się też połączenie obu tych ostatnich. Czym się różni makaron ryżowy od zwykłego? Przede wszystkim rodzajem mąki, z której jest wyrabiany.
Makaron ryżowy wygniatany jest z mąki ryżowej, a nie pszennej. Jest to godny zamiennik dla zwykłego makaronu, szczególnie dla osób z celiakią i nietolerancją pokarmową, ze względu na to, że nie ma w swoim składzie glutenu. Makaron ryżowy właściwie nie jest dużo mniej kaloryczny niż jajeczny. Jest jednak znacznie zdrowszy, bo przygotowywany głównie na bazie ryżu i wody. Można by pomyśleć, że taki nietypowy produkt, jest trudny do kupienia. Nic bardziej mylnego. Można go dostać w wielu sklepach stacjonarnych albo w internecie, na stronie takiej jak np.: https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/makaron-ryzowy-tasiemki-10mm-400g/.
Makaron ryżowy najczęściej dodajemy do zup, sałatek, a także warzyw na gorąco. Rzadziej stosuje się go do mięsa.
Sposób jego przyrządzenia jest bardzo podobny do gotowania makaronu jajecznego. Może warto go wypróbować?