Hiszpania to jeden z popularniejszych krajów, jeżeli chodzi o produkcję wina. Warunki do uprawy są tam wprost znakomite, a zróżnicowany klimat wpływa na niepowtarzalny smak winorośli. Wina z Andaluzji i Kastylii będą charakteryzowały się głębokim smakiem, ze względu na śródziemnomorski klimat. Popularne są też wina z północy, np. Rioja, która po zebraniu leżakuje w dębowych beczkach. Poniżej przykłady szczepów na spędzenie miłego wieczoru z wytrawnym winem hiszpańskim.
Diorama Red Grenache, D.O. Terra Alta – pochodzące z winnicy Grenache w Katalonii. Charakteryzuje się wyraźnym, cierpkim smakiem i owocową nutą. Uprawa jest organiczna. Odpowiednie do mięs i owczych serów.
Belezos Crianza Rioja – wytrawne wino wprost stworzone do jagnięciny i pieczonych mięs. Gęste, o intensywnym kolorze i zapachu dębu.
Vaquos Cosecha D.O. Ribera del Duero – kolejne wino o bogatym bukiecie, z wyczuwalną nutą lukrecji. Intensywne i kwasowe, doskonałe towarzystwo do polędwic, wieprzowiny, makaronów z gęstymi i mięsnymi sosami.
Priorat Clos del Mas D.O.Q. – to również dodatek do wykwintnej kolacji, ale świetnie sprawdzi się solo. Wino jest zbalansowane, lekko korzenne, z wyraźnym posmakiem dojrzałych owoców. Degustacja jest prawdziwą przyjemnością dla wszystkich zmysłów.
Marques de Vargas Gran Reserva – to kolejne wino doskonałego szczepu rioja. Rekomenduje się spożycie rocznika 2012, który był dla upraw wyjątkowy. Wino charakteryzuje się ciekawą barwą i strukturą. To połączenie słodkich owoców z gorzką lukrecją.
Wiele z nich można znaleźć na https://www.profilwino.pl/pl/c/Czerwone/61.