Kawa dla Włochów to specjalny napój, który jest przez nich celebrowany i szczególnie przygotowywany. Włoska kawa ziarnista pozwala na wydobycie pełni smaku i rozkoszowanie się jej aromatem. Jakim jej rodzajom warto poświęcić odrobinę uwagi?
Krótki przegląd
Zacznijmy od zaznaczenie, że dla Włochów caffe to „espresso”, a więc bardzo mała ilość kawy starczająca na łyk lub dwa.
- Caffe Ristretto to niesamowicie mocna, gęsta kawa podawana w małej filiżance. Jest mniej goryczkowa w smaku od tradycyjnego espresso przez co jest wyczuwalnie słodsza.
- Caffe Lungo to delikatniejsza, bardziej wodnista wersja espresso. Jest też tak zwanym przedłużeniem espresso, ponieważ ilość napoju dzięki wodzie jest większa.
- Caffe Doppio to w skrócie podwójne espresso podane w jednej, większej filiżance.
- Caffe Macchiato to espresso z dodaną niewielką ilością mleka w formie pianki na górze filiżanki.
- Caffe Latte to kawa z mlekiem dodane w równych proporcjach. Do kawy wlewa się spienione, ciepłe mleko. W efekcie powstaje napój z dwóch warstw, których nie mieszany.
- Cappuccino podawana jest w większych filiżankach. Jest to kawa z dodatkiem spienionego mleka posypywana na górze szczyptą kakao lub sypkiej czekolady. Jest najczęściej podawana rano, do śniadania lub deseru.
- Latte Macchiato uzyskujemy poprzez dolanie do gorącego mleka jednej porcji espresso. Ostatecznie ma trzy warstwy: mleko, kawa oraz spieniona piana.
Picie kawy we Włoszech to prawdziwy moment do celebracji. Z tego powodu ich oferta jest niesamowicie bogata i różnorodna pozwalająca na wybranie napoju idealnego do swoich wymagań smakowych.