Kawa jest jednym z najpopularniejszych napojów na świecie. Produkowana jest z nasion, zwanych ziarnami, które rosną wewnątrz czerwonych wiśni na tropikalnym, wiecznie zielonym drzewie. Ziarna są palone i mielone, aby uzyskać napój, który pijemy. Istnieje wiele różnych rodzajów kawy do wyboru. Istnieją również różne sposoby jej przygotowania, a każda metoda ma swój unikalny smak i korzyści.
Kawa zawiera kofeinę, która w umiarkowanych ilościach działa jak środek pobudzający. Niektóre badania sugerują, że regularne spożywanie kawy może mieć działanie ochronne przed niektórymi chorobami przewlekłymi, takimi jak choroby wątroby, cukrzyca typu 2 i choroba Parkinsona.
Oto niektóre z najczęstszych korzyści zdrowotnych związanych z piciem kaw mkfresh:
Kawa zawiera kofeinę, która zwiększa czujność i poprawia koncentrację. Kofeina pomaga również poprawić czas reakcji i przywoływanie pamięci.
Badania wykazały, że kofeina może chronić przed chorobą Alzheimera poprzez zmniejszenie stanu zapalnego w mózgu i zapobieganie tworzeniu się blaszek w tkance mózgowej.
Spożywanie kawy zostało powiązane z niższym wskaźnikiem marskości (bliznowacenia) wątroby wśród osób, które nadmiernie piją alkohol lub mają nadwagę lub otyłość. Potrzeba jednak więcej badań, aby potwierdzić te ustalenia.
Picie 3-4 filiżanek kawy dziennie wiąże się ze zmniejszonym o 25% ryzykiem wystąpienia cukrzycy typu 2.