Gastronomia jest dziedziną, w której niezmierne ważne jest podejście do obchodzenia się z produktami oraz ich optymalne przechowywanie. To przecież od ich jakości i stanu zależy smak oraz wygląd finalny dania serwowanego gościom, a co za tym idzie, ich pozytywny lub negatywny odbiór naszego punktu gastronomicznego. Im ten punkt bardziej rozbudowany, tym o wiele więcej aspektów należy zadbać.
Przede wszystkim bez odpowiednich lodówek, zamrażarek oraz lad chłodniczych nie będziemy w stanie prowadzić, nawet najmniejszej gastronomii opartej na świeżych produktach. To jest punkt wyjścia, poza tym wymagane jest od nas spełnienie wszelkich narzuconych nam przez prawo norm krajowych oraz wytycznych Sanepidu. Jeżeli jesteśmy właścicielami restauracji, to przykładowo obowiązkowe jest posiadanie kilku stanowisk do obrabiania produktów – to jest w jednym punkcie nie może przygotowywane być mięso, jajka oraz warzywa, ma to na celu jak największe zminimalizowanie strat oraz możliwości zanieczyszczenia produktu oraz dostania się do przygotowywanego dania składnika, który nie miał prawa się tam znaleźć.
Krokiem kolejnym w przygotowaniu prawidłowo działającej kuchni gastronomicznej jest wydzielenie jej odpowiednich pomieszczeń: dla pracowników – to jest pomieszczeń socjalnych, części magazynowej dla odpowiedniego przechowywania produktów, chłodni – dla składników szybko się psujących, a także toalet i pomieszczenia menadżerskiego, gdzie będzie liczony dzienny utarg. Kuchnia główna powinna służyć do dekorowania potraw oraz ich wydawania na rozdzielnię kelnerską, skąd dania będą zabierane przez kelnerów.
Niezbędne wyposażenie do kuchni gastronomicznej w tym sprzęt gastronomiczny znajdziesz na przykład w sklepie Instanco.