Kuchnia chińska jest jedną z najstarszych i najbardziej cenionych na świecie. Nie jest możliwe określenie jej ogólnych smaków, ponieważ terytorium tego kraju jest ogromne i w każdym regionie przyrządza się inne dania. Istnieje jednak szereg potraw będących swoistą wizytówką Chin. Podstawą wielu z nich jest specjalny makaron mie, idealnie wręcz nadający się do smażenia. Można go kupić w tym sklepie internetowym: https://www.kuchnieorientu.pl/produkt/makaron-chinski-mie-500g/.
Kuchnia chińska słynie z pieczonej na złocisty kolor kaczki, która jest przygotowywana w taki sposób, że po włożeniu do pieca wstrzykuje się pod jej skórę sprężone powietrze. Skutkiem tego działania jest niezwykle błyszcząca i świecąca skórka. Potrawa podawana jest na talerzu w formie plasterków. Drugim koronnym daniem omawianej kuchni jest przekąska na bazie makaronu ryżowego, serwowana zarówno do obiadu, jak i śniadania czy kolacji. Makaron ryżowy wyróżnia się tym, że jest ponadprzeciętnie giętki i aromatyczny, ale jednocześnie mocny i dosyć łagodny w smaku.
Podawany jest zazwyczaj z tradycyjnym sosem sojowym, uprażonymi na patelni orzeszkami ziemnymi, drobno pokrojoną szalotką, a także różnorodnymi gatunkami mięsa. Na uwagę zasługuje też zupa Bun, serwowana wewnątrz gorącej bułki. Charakteryzuje się ona bogatym smakiem, gdyż jej podstawą jest farsz mięsny albo wegetariański. Inne godne zainteresowania danie chińskie to pierogi nadziewane mięsem mielonym (najczęściej wieprzowym lub wołowym, ale też krewetkami czy rybami) oraz warzywami, a ponadto makaron mie smażony na głębokim tłuszczu z różnymi dodatkami.