Mycie ręczne naczyń czy zakup zmywarki? Wybór najlepszej opcji do domu

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Jeśli chodzi o robienie naczyń, istnieją dwie opcje: mycie ich ręcznie lub zakup zmywarki. Obie mają swoje zalety i wady, więc ważne jest, aby rozważyć swoje osobiste potrzeby przy wyborze, która opcja jest dla Ciebie najlepsza.

Ręczne mycie naczyń

Jeśli nie masz zmywarki, istnieje kilka korzyści z ręcznego mycia naczyń. Po pierwsze, jest to bezpłatne! Jeśli mieszkasz w mieszkaniu lub wynajmowanym domu i nie możesz zainstalować zmywarki, to mycie ręczne może być Twoją jedyną opcją. Jednak nawet jeśli możesz zainstalować zmywarkę, możesz nadal preferować ręczne mycie naczyń, wiedząc, że nie będziesz zużywał dodatkowo energii elektrycznej.

Używanie zmywarki do mycia naczyń

1. Zmywarki zużywają znacznie mniej wody niż mycie ręczne. Pełny załadunek naczyń może zużywać nawet pięć galonów wody – i to bez uwzględnienia cyklu płukania.

  1. Zmywarki czyszczą lepiej niż większość ludzi myjących ręcznie. Wysoka temperatura zabija zarazki i rozluźnia przyklejone cząstki jedzenia, dzięki czemu można je łatwiej usunąć w dalszej części cyklu. Gorąca woda pomaga również zapobiegać korozji garnków i patelni, dzięki czemu będą one lśnić przez wiele lat.

  2. Zmywarki nie zużywają się tak szybko jak gąbki i ręczniki papierowe, ponieważ nie zużywają się za każdym razem, gdy zmywasz coś brudnego z rąk lub twarzy przy zlewie po zjedzeniu obiadu w domu lub kolacji w restauracji!

  3. Zmywarki do zabudowy 45 cm, jak i większe oszczędzają energię w porównaniu do mycia ręcznego, ponieważ nie wymagają dużo ciepła z zewnętrznego źródła (jak gorąca woda z kranu).

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Nowoczesny żyrandol: ze szkła czy metalu?
Nowoczesny żyrandol: ze szkła czy metalu?
We współczesnej aranżacji wnętrz dominują trendy minimalistyczne i modernistyczne. Są one typowe dla stylu nowoczesnego, w którym zadbać trzeba o […]
Podstawowe wyposażenie lokalu gastronomicznego – jakie szkło wybrać?
Lokal gastronomiczny to miejsce, w którym serwuje się nie tylko potrawy, ale również różnorodne napoje. Z tego względu konieczne jest […]
Jak stworzyć własne piwo?
Jak stworzyć własne piwo?
Chociaż półki sklepowe są pełne różnorodnych produktów, zawsze cenimy sobie te zrobione w domu. Nawet najlepsze piwo w sklepie nie […]