Sztuka kulinarna opiera się na różnorodności receptur i przepisów na potrawy z mięsa, warzyw i słodkie desery. Ostateczny wygląd i smak wyrobów gastronomicznych zależy od jakości użytych produktów, oraz odpowiedniej ich obróbki. Wszystkie składniki muszą mieć właściwą strukturę, konsystencję i gęstość. W restauracjach, piekarniach i cukierniach, wytwarzających produkty spożywcze na większą skalę, używane są urządzenia do przetwarzania surowców roślinnych, zbożowych i innych. Sprzęt mechaniczny ułatwia pracę i zwiększa jej wydajność.
Do wyrabiania dań z mięsa mielonego doskonale nadają się ubijaczki planetarne UC. Z ich pomocą dokładnie miesza się masę z jajkami, mąką, czy przyprawami. Z tej mieszanki formuje się pulpety, zrazy lub sznycle. Rozdrobnione warzywa zmiksowane z bulionem utworzą zupę o kremowej konsystencji.
Ubijaczki planetarne UC nadają się również do mieszania sosów, dressingów do sałatek, robienia puree z ziemniaków lub groszku, oraz majonezu i musów owocowych. Z ich pomocą robi się także pasty kanapkowe na bazie białego sera, z dodatkiem ryb, szczypiorku albo mielonej papryki.
W kawiarni i herbaciarni można zamówić nie tylko te napoje, ale również smaczne koktajle ze śmietany, jogurtu albo kefiru oraz świeżych owoców lub warzyw. Są to produkty półpłynne powstające przez miksowanie wszystkich składników. Ubijaczki planetarne UC mają też zastosowanie przy mieszaniu substancji bardziej gęstych. Piekarnie używają ich do wyrabiania ciasta na chleb, bułki i słodkie wypieki. W cukierniach wykorzystuje się te urządzenia przy ubijaniu śmietany do eklerów, ucierania mas i kremów do tortów i ciastek, a także do sporządzania czekoladowej polewy.