Temperatura spada, co oznacza, że nadchodzi sezon grzewczy. Jednym ze stosowanych rodzajów ogrzewania jest kominek. Jest on często stosowany, aby dodatkowo dogrzać dom. Niekiedy jest to jedyne źródło ogrzewania w domu. Kominki mogą być z nawiewem lub płaszczem wodnym. Rozpoczęcie sezonu grzewczego, to czas, kiedy powinno już się mieć zgromadzony opał.
Drewno jest najczęściej wykorzystywanym materiałem opałowym do kominka. Czy każde drewno nadaje się do palenia w kominku? W zasadzie, każdy rodzaj drewna może być spalony, jednak najlepsze drewno kominkowe jest z drzew liściastych. Dlaczego, ten rodzaj drewna? Ponieważ drewno z takich drzew, jak dąb, grab, buk, jesion spala się bardzo wolno dając przy tym bardzo wysoką temperaturę. Duże kawałki twardego drewna wrzucone do paleniska wieczorem, mogą jeszcze przez całą noc żarzyć się i dawać przyjemne ciepło. Drewno z drzew iglastych zawiera dużo żywicy i może być dobrym materiałem na rozpałkę. Drewno iglaste niezbyt dobrze sprawdza się w roli opału do kominka. Szybko się spala, zanieczyszcza szybę kominka i przewód kominowy. Dobrej jakości drewno kominkowe powinno być odpowiednio wysuszone. Jego wilgotność nie powinna być większa jak 15 procent. Aby uzyskać tego rodzaju drewna trzeba je sezonować. Najlepszą efektywność będzie miało drewno suszone od półtora do dwóch lat. Drewno sezonowane jest o wiele bardziej energetyczne. Palenie w kominku drewnem o wysokiej wilgotności spowoduje szybsze zanieczyszczenie komina.
Artykuł napisany we współpracy ze sklepem Sambudrol – oferującym opał.