Chociaż półki sklepowe są pełne różnorodnych produktów, zawsze cenimy sobie te zrobione w domu. Nawet najlepsze piwo w sklepie nie dorównuje temu, które sami zrobimy. Warto pamiętać, że pierwsze kroki w trudnej sztuce piwowarskiej mogą być trudne, ale warto spróbować.
Jeśli jesteśmy początkujący, warto warzyć domowe piwo z gotowego ekstraktu słodowego. Wykonanie własnego słodu wymaga dużej wiedzy i doświadczenia, a także skomplikowanego sprzętu. Przydatne będą tu również butelki monopolowe. Do warzenia własnego piwa potrzebny jest specjalny pojemnik fermentacyjny z kranem. Domowej roboty piwo musi być, oczywiście, również butelkowane i szczelnie zamykane. Przydatna do tego będzie kapslownica. Najpierw trzeba wlać do garnka co najmniej 2 litry wody i podgrzewać do 80 stopni. W tym momencie, umieśćmy puszkę z ekstraktem w ciepłej wodzie. W gorącej wodzie rozpuścimy dokładnie jeden kilogram cukru. Trzeba następnie wlać do niego ekstrakt piwny i drożdże gorzelnicze. Wymieszajmy to wszystko bardzo dokładnie. Wszystkie składniki należy dodawać stopniowo w odpowiedniej kolejności, czasie i proporcjach. Zacznijmy od słodu, chmielu i drożdży. Piwowarstwo polega głównie na gotowaniu, odsączaniu, chłodzeniu, fermentacji i czekaniu. Proces warzenia trwa około pół dnia, podczas gdy fermentacja i gazyfikacja w butelce trwa do 6 tygodni. Jednak efekty tego procesu są warte włożonego trudu. Miłośnicy browarów podkreślają, że dzięki delikatnemu osadowi drożdży na dnie butelki, domowe piwo przewyższa produkty sklepowe.