Jak nakładać żywicę epoksydową?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Żywica epoksydowa to produkt polimerowy. Składa się z dwóch składników, którymi są płynna żywica i utwardzacz. Po zmieszaniu ich w odpowiednich proporcjach powstaje trwała substancja. Jej utwardzenie zajmuje średnio do kilku godzin.

Przygotowanie według wytycznych producenta

Aby nałożyć żywicę epoksydową, należy zacząć od przygotowania powierzchni. To może być drewno, beton lub stal. Najważniejsze, by klejona powierzchnia była sucha, czysta i matowa. W kolejnym kroku konieczne jest wymieszanie składników. Odmierzając proporcje, należy ściśle przestrzegać zaleceń producenta. Do odmierzania można wykorzystać wagę kuchenną lub strzykawkę. Po wymieszaniu płynnej żywicy i utwardzacza, następuje proces żelowania mieszanki. Czas płynności wynosi maksymalnie 45 minut i pozwala nałożyć żywicę na powierzchnię. Od momentu wymieszania składników do uzyskania twardości może minąć nawet 24 godziny. Po upływie tego czasu można rozpocząć obróbkę mechaniczną żywicy. Pełne utwardzenie może natomiast nastąpić nawet po 7 dniach. Żywicę epoksydową może nałożyć każdy, również osoba niezwiązana z branżą budowlaną. W takim przypadku jednak warto wcześniej zajrzeć na stronę poświęconej tej tematyce https://primson-composites.pl/.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Dlaczego warto wybierać prywatną opiekę zdrowotną?
W naszym kraju funkcjonuje powszechna państwowa służba zdrowia, która ma na celu zapewnienie opieki medycznej każdemu obywatelowi. W praktyce jednak […]
Jak dbać o czystość w budynku mieszkalnym?
Jak dbać o czystość w budynku mieszkalnym?
Budynki mieszkalne są jednym z najczęstszych miejsc, w których ludzie pracują i mieszkają. Dlatego ważne jest, aby w tych budynkach […]
Zastosowanie oliwy z oliwek – wykorzystanie w kosmetyce
Zastosowanie oliwy z oliwek – wykorzystanie w kosmetyce
Oliwa z oliwek posiada wiele wspaniałych właściwości. Najbardziej znane są oczywiście te spożywcze i zdrowotne – oliwa to pyszny dodatek […]