Czy istnieją zdrowsze alternatywy niż zwykły cukier?

Potrzebujesz ok. 3 min. aby przeczytać ten wpis

Cukier nadaje słodki smak, a także działa jako środek konserwujący, aby dłużej zachować świeżość żywności podczas produkcji żywności. Cukier stołowy jest zwykle wytwarzany z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych, jednak spożywanie zbyt dużej ilości może być niebezpieczne. Na szczęście dostępna jest szeroka gama substytutów cukru i słodzików, które pomagają zmniejszyć ilość cukru stołowego w diecie.

Dlaczego spożywanie zbyt dużej ilości cukru jest złe?

Cukier wykazuje właściwości uzależniające. Dieta bogata w dodatek cukru sprzyja otyłości, rozwojowi cukrzycy i insulinooporności. Oprócz tego wiąże się ze złym stanem zdrowia jamy ustnej, zaburzeniami gospodarki hormonalnej i większym ryzykiem chorób serca. Jego nadmierne spożycie może objawiać się bólami głowy i zmęczeniem.

Jak wybrać odpowiedni zamiennik cukru dla siebie? 

Istnieją cztery popularne rodzaje substytutów cukru: sztuczne słodziki, alkohole cukrowe, jak erytrytol czy ksylitol, nowe słodziki i naturalne substancje słodzące. Każdy ma potencjalne zalety i wady. To, czy alternatywy cukru są zdrowszym wyborem, zależy od tego, jakiego rodzaju i ile zamiennika używasz.

Przykładowe alternatywy dla cukru jakie można stosować:

– stewia – naturalny słodzik pochodzenia roślinnego. Nie zawiera kalorii oraz nie wpływa na podwyższenie poziomu glukozy we krwi. Ma gorzki posmak.

– ksylitol – alkohol cukrowy, który zawiera o 40% mniej kalorii niż cukier. Nie zawiera fruktozy, w głównej mierze odpowiedzialnej za szkodliwe skutki. Nie podnosi poziomu cukru we krwi, nie sprzyja próchnicy zębów. Jest to dobre rozwiązanie dla cukrzyków.

– erytrytol – alkohol cukrowy, który nie zawiera żadnych kalorii. Nie wpływa na poziom cukru, cholesterolu i triglicerydów we krwi i zmniejsza ryzyko próchnicy zębów. Smakuje podobnie jak cukier, dzięki czemu można go łatwo zmienić. 

– cukier kokosowy – naturalny słodzik wytwarzany z soku palmy kokosowej. Zawiera składniki odżywcze: żelazo, cynk, wapń i potas, a także przeciwutleniacze. Ma również niższy indeks glikemiczny niż tradycyjny cukier.

– syrop klonowy – gęsty, słodki płyn wytwarzany przez gotowanie soku klonowego. Zawiera dużą ilość minerałów, takich jak wapń, żelazo, cynk i mangan oraz przeciwutleniacze. Ma niższy indeks glikemiczny niż cukier stołowy.

– melasa – słodki, brązowy płyn o gęstej konsystencji. Jest bogaty w antyoksydanty, witaminy i minerały.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Co zapewni komfort jazdy na motorze?
Co zapewni komfort jazdy na motorze?
Jazda na motorze, to bardzo przyjemna czynność, ale żeby tak się stało nie wystarczy posiadać tylko dobrej klasy motocykla. Komfort […]
Kreacje od projektantów – czym różnią się od odzieży z sieciówek?
Kreacje od projektantów – czym różnią się od odzieży z sieciówek?
Odzież z sieciówek cieszy się zazwyczaj dużym zainteresowaniem. Nie brak jednak również głosów sugerujących, że nie zawsze udanie się do […]
Czy można zamontować zamek do drzwi przesuwnych?
Czy można zamontować zamek do drzwi przesuwnych?
Posiadanie odpowiedniego mieszkania i domku jednorodzinnego to marzenie każdego z nas. Pod różnymi względami staramy się dążyć do jego realizacji. […]