Podstawowe wyposażenie lokalu gastronomicznego – jakie szkło wybrać?

Potrzebujesz ok. 2 min. aby przeczytać ten wpis

Lokal gastronomiczny to miejsce, w którym serwuje się nie tylko potrawy, ale również różnorodne napoje. Z tego względu konieczne jest jego wyposażenie w odpowiednie szkło w postaci szklanek, kieliszków, kufli, filiżanek czy dzbanków. Powinny to być naczynia odporne na uszkodzenia mechaniczne, a jednocześnie wystarczająco atrakcyjne wizualnie. Pamiętajmy bowiem o tym, że będą stanowiły istotny elementy wpływający na postrzeganie restauracji przez klientów.

Idealne pasowanie do rodzaju napoju to priorytet

W każdym lokalu gastronomicznym powinna się znaleźć przede wszystkim elegancka zastawa szklana przeznaczona do podawania kawy, herbaty i wody. Chodzi o niskie filiżanki ze spodkami, a także klasyczne szklanki oraz kubki z uchem. Z kolei do serwowania drinków i napojów alkoholowych niezbędne są wysokie szklanki, karafki i kieliszki zróżnicowane pod względem kształtu i rozmiaru – do wina pękate modele z długą nóżką, do likierów niewielkie wersje zdobione fantazyjnymi szlifami, natomiast do whisky kieliszki walcowate z grubym dnem. Oczywiście w lokalu nie może też zabraknąć rozmaitych kufli do piwa (gładkich i dekoracyjnych), literatek do soków, gobletów do wody mineralnej oraz dzbanków.

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*

Ostatnie wpisy
Rekomendowane
Zalety stosowania magnetoterapii w ramach leczenia
Od kilkunastu już lat jedną z głównych metod wykorzystywanych w rehabilitacji jest tzw. magnetoterapia. To nic innego jak oddziaływanie na […]
Pomysły na prezenty dla dziecka
Pomysły na prezenty dla dziecka
Znalezienie odpowiedniego prezentu dla dziecka na przeróżne okazje to nie lada wyzwanie nawet dla osób, które mają dzieci. Na rynku […]
Co położyć na podłodze w przedpokoju?
Przedpokój to bardzo specyficzne pomieszczenie pełniące przede wszystkim funkcję komunikacyjną. Jest zazwyczaj intensywnie użytkowane, więc powinno posiadać podłogę wykończoną ponadprzeciętnie […]