Kakao to bogaty i pyszny składnik, który można wykorzystać do przygotowania wielu różnych rodzajów potraw. To świetny dodatek do ciast, ciasteczek, puddingów, brownies i innych wypieków. Możesz go również używać w sosach, zupach i gulaszach.
Proszek kakaowy powstaje poprzez zmielenie ziaren kakaowca na małe kawałki. Często używa się go w przepisach, które wymagają czekolady, ale nie ma on dodatku cukru ani mleka, więc ma zupełnie inny smak niż tabliczki czekolady. Możesz znaleźć kakao w proszku w alejce do pieczenia lub z innymi przyprawami w lokalnym sklepie spożywczym.
Występuje w dwóch głównych odmianach: prawdziwej, naturalnej i holenderskiej. Naturalne kakao w proszku jest wytwarzane z surowych ziaren kakao, natomiast kakao holenderskie zostało poddane alkalizacji, dzięki czemu jest lepiej rozpuszczalne w płynach takich jak mleko czy woda. Prawdziwe kakao nie jest podawane w proszku lecz w tabliczkach bez większej obróbki.
Prawdziwe kakao może poprawić smak każdego przepisu – od ciasta czekoladowego po batoniki musli. Jest również doskonałym źródłem antyoksydantów, które chronią przed chorobami serca, udarem i rakiem. Niewielka ilość kakao w proszku, dodana do ulubionych przepisów, może pomóc w obniżeniu cholesterolu. Kakao jest również bogate we flawonoidy, które mogą pomóc zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia poprzez zapobieganie zakrzepom krwi i obniżenie wysokiego ciśnienia krwi. W smaku , kakao w proszku ma bogaty, słodko-gorzki smak. Może być stosowany jako składnik ciast, ciasteczek i innych deserów lub w połączeniu z wodą, aby zrobić gorącą czekoladę. Prawdziwe kakao bez zbędnych dodatków możesz nabyć w internecie na takich stronach jak np. https://pluskakao.pl.