Cukier nadaje słodki smak, a także działa jako środek konserwujący, aby dłużej zachować świeżość żywności podczas produkcji żywności. Cukier stołowy jest zwykle wytwarzany z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych, jednak spożywanie zbyt dużej ilości może być niebezpieczne. Na szczęście dostępna jest szeroka gama substytutów cukru i słodzików, które pomagają zmniejszyć ilość cukru stołowego w diecie.
Cukier wykazuje właściwości uzależniające. Dieta bogata w dodatek cukru sprzyja otyłości, rozwojowi cukrzycy i insulinooporności. Oprócz tego wiąże się ze złym stanem zdrowia jamy ustnej, zaburzeniami gospodarki hormonalnej i większym ryzykiem chorób serca. Jego nadmierne spożycie może objawiać się bólami głowy i zmęczeniem.
Istnieją cztery popularne rodzaje substytutów cukru: sztuczne słodziki, alkohole cukrowe, jak erytrytol czy ksylitol, nowe słodziki i naturalne substancje słodzące. Każdy ma potencjalne zalety i wady. To, czy alternatywy cukru są zdrowszym wyborem, zależy od tego, jakiego rodzaju i ile zamiennika używasz.
– stewia – naturalny słodzik pochodzenia roślinnego. Nie zawiera kalorii oraz nie wpływa na podwyższenie poziomu glukozy we krwi. Ma gorzki posmak.
– ksylitol – alkohol cukrowy, który zawiera o 40% mniej kalorii niż cukier. Nie zawiera fruktozy, w głównej mierze odpowiedzialnej za szkodliwe skutki. Nie podnosi poziomu cukru we krwi, nie sprzyja próchnicy zębów. Jest to dobre rozwiązanie dla cukrzyków.
– erytrytol – alkohol cukrowy, który nie zawiera żadnych kalorii. Nie wpływa na poziom cukru, cholesterolu i triglicerydów we krwi i zmniejsza ryzyko próchnicy zębów. Smakuje podobnie jak cukier, dzięki czemu można go łatwo zmienić.
– cukier kokosowy – naturalny słodzik wytwarzany z soku palmy kokosowej. Zawiera składniki odżywcze: żelazo, cynk, wapń i potas, a także przeciwutleniacze. Ma również niższy indeks glikemiczny niż tradycyjny cukier.
– syrop klonowy – gęsty, słodki płyn wytwarzany przez gotowanie soku klonowego. Zawiera dużą ilość minerałów, takich jak wapń, żelazo, cynk i mangan oraz przeciwutleniacze. Ma niższy indeks glikemiczny niż cukier stołowy.
– melasa – słodki, brązowy płyn o gęstej konsystencji. Jest bogaty w antyoksydanty, witaminy i minerały.