- Przemysł i technika

Jak stworzyć własne piwo?

Chociaż półki sklepowe są pełne różnorodnych produktów, zawsze cenimy sobie te zrobione w domu. Nawet najlepsze piwo w sklepie nie dorównuje temu, które sami zrobimy. Warto pamiętać, że pierwsze kroki w trudnej sztuce piwowarskiej mogą być trudne, ale warto spróbować.

W jaki sposób warzy się samemu piwo?

Jeśli jesteśmy początkujący, warto warzyć domowe piwo z gotowego ekstraktu słodowego. Wykonanie własnego słodu wymaga dużej wiedzy i doświadczenia, a także skomplikowanego sprzętu. Przydatne będą tu również butelki monopolowe. Do warzenia własnego piwa potrzebny jest specjalny pojemnik fermentacyjny z kranem. Domowej roboty piwo musi być, oczywiście, również butelkowane i szczelnie zamykane. Przydatna do tego będzie kapslownica. Najpierw trzeba wlać do garnka co najmniej 2 litry wody i podgrzewać do 80 stopni. W tym momencie, umieśćmy puszkę z ekstraktem w ciepłej wodzie. W gorącej wodzie rozpuścimy dokładnie jeden kilogram cukru. Trzeba następnie wlać do niego ekstrakt piwny i drożdże gorzelnicze. Wymieszajmy to wszystko bardzo dokładnie. Wszystkie składniki należy dodawać stopniowo w odpowiedniej kolejności, czasie i proporcjach. Zacznijmy od słodu, chmielu i drożdży. Piwowarstwo polega głównie na gotowaniu, odsączaniu, chłodzeniu, fermentacji i czekaniu. Proces warzenia trwa około pół dnia, podczas gdy fermentacja i gazyfikacja w butelce trwa do 6 tygodni. Jednak efekty tego procesu są warte włożonego trudu. Miłośnicy browarów podkreślają, że dzięki delikatnemu osadowi drożdży na dnie butelki, domowe piwo przewyższa produkty sklepowe.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

1 × 5 =