Owocowe przetwory kojarzą się z produktami, które dodaje się głównie do deserów – kanapki z dżemem czy gofry z frużeliną są przecież popularne w każdym domu. I oczywiście to dobry sposób, by wykorzystać owoce w zalewie, konfitury czy inne weki, ale niektóre przetwory na słodko świetnie się sprawdzą także w daniach wytrawnych. Jak więc komponować potrawy z dodatkiem owoców?
Tradycyjne, pełne smaku konfitury malinowe czy jeżynowe świetnie sprawdzą się w ciastach. Dodadzą wilgotności babkom i ciastom czekoladowym, możemy także nimi przełożyć biszkopt bądź posmarować cienką warstwą każdy blat tortu przed nałożeniem kremu, by przełamać jego smak. Owoce w zalewie z kolei będą idealnym dodatkiem do gofrów, placków czy racuchów dla tych najmłodszych i tych trochę starszych. Możemy także podać je lekko podgrzane, w formie pysznego sosu do lodów. Natomiast przetwory z żurawiny i borówki mają więcej zastosowań – w rejonach górskich popularna jest przekąska ze smażonego sera podanego właśnie z sosem z żurawiny bądź borówki, możemy więc odtworzyć to proste danie w domu.
Duży wybór przetworów, w tym właśnie z żurawiny, znajdziemy na https://devaldano.pl/product-category/twoja-domowa-restauracja/przetwory-owocowe/, dzięki czemu przygotowanie sosu idealnego do niemal każdego gatunku sera będzie proste. Sprawdzi się zarówno przy twardych i słonawych oscypkach, jak i przy miękkim, rozpływającym się brie, a do tego możemy go podawać z mięsem, szczególnie z dziczyzną.